Vegfärssås med champinjoner

Det här är en perfekt rätt för den som vill göra storkok, receptet nedan räcker nämligen till flera portioner och går snabbt att slänga ihop. Jag hade kikärtspasta till min med det går såklart bra med vanlig pasta också om du föredrar det istället. 
 
Ingredienser:
Smakneutral rapsolja
1 gul lök
4 normalstora vitlöksklyftor
200 gram champinjoner
500 gram vegetabilisk färs (jag använde Vegme naturell färs)
2 burkar krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
Salt & peppar
 
Hacka och fräs lök, svamp och vitlök i rapsolja. Häll i färsen. Smula ner buljongtärning och blanda i tillsammans med kryddor och krossade tomater. Låt puttra under lock på låg värme en liten stund. Salta och peppra efter smak. Servera som den är med pasta eller toppa med näringsjäst och ruccola. Mums!
 

Från hoarder och shopoholic till minimalist

Jag har alltid varit en samlare. Jag har sparat allt från gratulationskort och foton till mina gamla leksaker och plagg som inte passar längre. Det har inneburit väldigt mycket arbete med att gå igenom och ordna förvaring men även energi då jag har kopplat väldigt mycket känslor till tingen. De där korten jag måste spara för att personer i min närhet gav dem till mig på min födelsedag. Den där koppen jag fick av någon i present. Gamla känslor som rivs upp när jag ser gamla brev eller foton. Skuld över att jag inte är tacksam om jag inte använder sakerna tillräckligt ofta. Stressen över att äga alldeles för mycket prylar och att aldrig känna att jag har ordning. Energin som har körts i botten efter att äntligen, för en gångs skull, ha fått i ordning bara för att inse att det ser likadant ut igen två dagar senare.
 
När jag var yngre fick man vada in i mitt rum. Det låg kläder och prylar överallt. Någon dag då och då städade jag upp allting, sedan återgick det snabbt till sitt normala tillstånd. Jag applicerade känslor på precis allt och kunde inte släppa någonting. Framförallt saker som var kopplade till andra personer. Jag har tänkt att nästa pryl ska göra mig gladare. Nästa köp ska hjälpa mig att få ordning på mitt liv. Jag har shoppat som terapi när jag har mått dåligt, sedan har jag fått ångest över att aldrig veta vart alla pengar tar vägen och istället för att ta tag i det har jag gjort likadant igen. Det har varit lättare att tänka på vilka nya dekorationsprylar jag ska köpa för att få fint i mitt hem och tro att det ska ge mig harmoni än att faktiskt ta tag i mitt mående i grunden.
 
När jag flyttade till min första riktiga lägenhet hade jag två väldigt rymliga förråd och fick ordning i lägenheten genom att slänga in allt där. Det var allt från gamla möbler (inte speciella möbler för framtida bruk utan mest slitna IKEA-möbler), urvuxna kläder, hobbies jag inte längre höll på med (men såklart skulle ta upp igen någon dag) kontorsmaterial, foton, halvt använda skönhetsprodukter, prydnadssaker, gammal elektronik och annat. Men sakerna fanns kvar och stressade mig genom att vara närvarande någonstans i mitt medvetande. Jag blev även påmind av dem varje gång jag skulle upp på vinden och leta upp någonting. När vi flyttade ihop, två personer med extremt mycket saker, på 43 kvadratmeter blev det ännu mer påtagligt. Min man lastade in sina saker i samma förråd och det gick knappt att gå in och hämta någonting utan att flytta ut flera flyttkartonger och andra större prylar först.
 
Vi började vår utrensning där och har gjort det i samband med våra två flyttar. Vi körde flera varv till tippen och sålde av saker men det kändes som att det aldrig tog slut. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte ändrade mina konsumtionsmönster i grunden heller, så det fylldes på med saker även när vi hade rensat ut. Just när vi flyttade blev det ännu mer påtagligt hur mycket skräp vi har samlat på oss. Allt måste ju packas ner, bäras, förflyttas och packas upp. När vi väl var på plats i vårt nya boende tog det evigheter att leta upp sakerna vi faktiskt använde för att alla prylar vi har sparat för sparandets skull låg i vägen.
 
Nu har vi bestämt oss för att gå igenom våra saker ännu mer ordentligt med Konmari-metoden och har kommit en bra bit på vägen. Det har varit en lång resa för mig att komma dit jag är idag. Jag har, som många andra, tänkt att prylar ska göra mig lycklig men de har nästan bara gjort mig stressad och ledsen. Jag har handlat upp alla pengar jag har kunnat på saker som jag knappt har lyckats minnas till nästa månad. Nu lägger jag mindre tid och pengar på onödiga inköp vilket ger mig möjlighet att prioritera det som faktiskt är viktigt i mitt liv. Nu börjar vårt hem äntligen kännas som ett hem. Ett hem där jag kan koppla av. Ett hem där jag inte konstant känner att jag måste fixa tusen saker och där jag slipper alldeles för många intryck. Mitt liv börjar att kännas som ett liv, inte ett enda pussel där det enda målet är att kämpa sig igenom dagen. Jag har självklart även under många år jobbat med att ta tag i problematiken som ligger bakom beteendet även om det inte är det jag fokuserar på här.
 
Jag har precis som alla andra bra och dåliga dagar, men jag känner att jag ändå kan vara närvarande och hitta någonting positivt i varje dag. Det är någonting jag är evigt tacksam för och jag hoppas att jag kan hjälpa den som är i samma sits som jag har varit att se att det finns andra alternativ än att låta sina prylar äga ens liv.
 
Fotograf: Mathilda Ahlberg

Ärvda kläder och ett viktigt delmål

Vi har haft turen att få ärva en hel del kläder från både familj och vänner till våra barn, vilket har sparat både tid och pengar. Igår gick jag igenom ännu en omgång till vår äldsta. Det är väldigt uppskattat nu i de större storlekarna då de dels har plaggen länge och de dels slits mycket på så det är svårt att få tag på plagg i bra skick på t.ex. Tradera. När jag hade gått igenom alla plagg tvättade jag upp plagg som ska användas nu, då A snart byter storlek, och dels plagg som är lite för stora som ska sparas i en låda i källaren.
 
 
Jag jobbar även mycket med vår dator nu och har förberett fotoböcker med gamla bilder samt dvd-skivor med familjefilmer. Ett viktigt delmål för mig har nämligen varit att sälja min 27 tum stora iMac och köpa en laptop istället. Det kan absolut ses som ett lyxproblem men för mig känns det väldigt skönt att ha en liten, smidig dator istället för en bjässe. Jag har dessutom haft den här datorn i åtta år nu och behöver byta ut den. Det innebär att vi kan göra oss av med skrivbordet den står på. Så skönt!
 
 
Jag har redan köpt den andra datorn och fört över några få saker till den. Jag vill dock inte bara föra över allt rakt av utan tar hellre tag i att göra någonting av foton och annat för att få en nystart med den nya datorn. Det har samlats mycket på den här under många år och det känns som ett bra tillfälle att rensa ut. De bilder jag verkligen vill ha kvar digitalt har jag lagt upp i mitt moln i Google Photo.

Att dra ner på onödiga utgifter

Ett av de steg som jag skulle vilja säga är viktigast för den som vill ta tag i sin ekonomi är att se över hur ens utgifter ser ut. Jag tror att många som egentligen tycker att de har ganska bra koll ändå har utgifter som skenar iväg. Appen Tink är ett bra verktyg om man vill få koll på vilka utgifter man faktiskt har och de flesta banker erbjuder ofta ett liknande alternativ med kategorisering av utgifter numera. När det kommer till onödiga utgifter har jag dock en del tankar som jag vill dela med mig av.
 
Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att alla utgifter som är utöver ren överlevnad (t.ex. bostad och mat) inte nödvändigtvis är onödiga. För en person med stabil ekonomi är det fullt möjligt att både leva fullt ut, göra saker och spara pengar samtidigt. Poängen är just att man måste värdera vad som faktiskt är viktigt för en själv och vad vi bara av ren vana tror höjer vår levnadsstandard. Här tänkte jag ta mig själv som exempel.
 
För ett par år sedan tjänade jag en fast och så pass bra lön att jag hade en hel del över efter att hyra och räkningar var betalda. Jag hade dock noll koll på mina utgifter, jag shoppade en hel del plagg som sedan lades på hög och jag åt lunch ute i princip varje dag utan att njuta av det. De saker jag gjorde då var saker som jag trodde skulle förhöja min livskvalitet men som egentligen inte gjorde det. Jag hade aldrig pengar över i slutet av månaden trots att jag sällan la pengarna på större saker eller upplevelser. Det handlade över lag om små, regelbundna utgifter som blev stora summor i slutändan.
 
Nu tar jag en lunch ute när det känns lyxigt eller när jag vill göra det som en trevlig grej med en vän. Det ger mig väldigt mycket mer i och med att jag njuter av det på ett helt annat sätt. Jag köper plagg som är väldigt mycket dyrare i inköp men som faktiskt håller och tänker pris per användning istället för priset på prislappen. En topp för 299 är inte särskilt billig om den används en gång medan ett dyrt plagg i bra kvalitet som håller i flera år kan bli väldigt billigt om man slår ut det på antal användningar. Jag lägger hellre pengar på en upplevelse eller ett fantastiskt restaurangbesök än att ta en latte var och varannan dag.
 
Jag tror att det viktiga är att fråga sig själv vad man faktiskt prioriterar. Vilka saker är värda att lägga pengar på, för just dig, och vilka är inte det? Cyklar du till jobbet varje dag? Då kanske en bra, och ofta dyrare, cykel kan vara en investering. Cyklar du bara någon gång då och då för att du har gångavstånd till tåget som du tar varje dag? Då kanske det räcker att köpa en begagnad cykel bara för att ha en när det väl behövs.
 
Det här är mina tankar kring det och jag tror att det viktiga är att hitta balansen mellan att leva nu och att spara till senare, samtidigt som man påminner sig om att leva nu inte innebär att man måste bränna en massa pengar. Det finns dessutom väldigt roliga saker man kan göra som är billiga eller gratis. Hur tänker ni?
 

Kom igång med Konmari

Jag har inspirerats av Konmari sedan jag först kom i kontakt med metoden men det tog ett tag innan vi satte igång med processen "på riktigt". Nu är vi på den sista kategorin: "Komono", diverse. Anledningen till att vi väntade länge är dels för att jag har haft en hel del tillfälliga kläder i och med att jag har varit gravid och dels för att jag tycker att det känns meningsfullt att göra det tillsammans. Nu är min man med på tåget och vi har kommit igång ordentligt. Det märks redan stor skillnad och det ska bli spännande att se hur det blir när vi är klara.
 
Mitt tips för den som inte orkar läsa den fysiska boken är att lyssna på ljudboken som ni hittar här vilket tar cirka fem timmar. Det jag gillar med tankesättet är först och främst:
  • Det handlar om att välja vad man vill behålla, inte vad man ska göra sig av med.
  • Det går ut på att gå igenom sina saker en gång för alla och faktiskt bli klar istället för att sortera ut hela tiden och känna att det blir bättre ett tag för att sedan bli som vanligt igen.
  • Det lär en att vara tacksam gentemot de saker man har. Man tar hand om dem på ett annat sätt och är mer rädd om dem.
  • Det utgår från ens egen situation och lär en vad som faktiskt är viktigt för en. Det handlar om så mycket mer än bara prylarna i sig utan om vad de säger oss om vad vi värderar i livet, våra intressen, vår stil och oss själva.
Jag tror inte att det finns en metod som funkar för alla, men jag tror att Konmari passar för många olika personer i och med att fokus inte ligger vid hur många saker man sorterar ut utan varför man sorterar ut dem. Det handlar om att man själv ska göra en målbild kring hur man vill ha det i sitt liv och utifrån det känna efter vilka saker som tillför någonting till det liv man vill leva.
 
Har ni gått igenom en Konmari-process? Vad är era lärdomar och tips?

Mustig vegansk svamppasta med ruccola

För den som vill ha en krämig, mustig och salt rätt utan animaliska produkter är det här ett riktigt enkelt och gott vardagsalternativ. Den är dessutom toppen att göra matlådor av.
 
Ingredienser:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
400 g champinjoner
Smakneutral rapsolja
0,5 dl kinesisk soja
1,5 tsk torkad timjan
1 tärning grönsaksbuljong
5 dl Oatly iKaffe
1 dl bjäst
3 msk mjöl
Några riv muskot
Salt & svartpeppar
 
Fräs lök, vitlök och svamp i olja. Smula ner grönsaksbuljong och häll i timjan och soja. Blanda ner iKaffe och bjäst, riv i lite muskot och rör om. Sila ner mjölet, låt koka upp under upprörning tills såsen tjocknar och sänk sedan värmen. Smaka av med salt och peppar och låt puttra under lock en stund innan servering. Jag hade kikärtspasta till men det går självklart bra med vanlig pasta också. Toppa med ruccola. Färdigt!
 

Gör din egen havredryck

Jag har köpt havredryck i många år men för ett tag sedan tog jag tag i att köpa en nötmjölkspåse och göra egen för första gången. Det var väldigt enkelt och blir mycket billigare än att köpa färdig. Toppenbra!
 
Här hittar ni receptet jag använde. Jag gjorde en chaivariant också som jag kryddade med vaniljpulver, ingefära, kardemumma, kanel och lite agavesirap.
 

Rensa bort onödig information

Det är inte bara fysiska prylar som tar energi, tid och ork i vårt vardagliga liv. Det kan även vara en idé att se över informationskällor av olika slag. Vilka sociala medier använder du aktivt och vilka har du bara "för sakens skull"? Vilka av dina Facebook-vänner tycker du att det är intressant att följa och vilka har du bara kvar för att du någon gång för flera år sedan har blivit vän med dem? Vilka grupper är du aktiv i och vilka är du bara med i för att du har en idé om att du någon gång ska läsa vad som står där?
 
Jag gick precis igenom min mail och blev chockad över vilket överflöd av information jag har trots att jag tycker att jag håller nere på det. Jag avprenumererade på cirka 20 olika nyhetsbrev och raderade flera hundra mail som bara låg och tog plats. Det kändes så otroligt skönt! Facebook har jag gått igenom en gång redan men jag tänkte göra det igen inom kort. Twitter är en av de appar som jag har valt att ta bort då den sällan användes, medan t.ex. Instagram används flitigt varje dag. Jag har även stängt av notifieringar på de flesta appar och försöker lägga ifrån mig telefonen så mycket som möjligt. Vissa jag känner har tagit bort appar för sociala medier helt och går bara in på datorn då och då, men jag känner inte riktigt att jag är redo för det än.
 
En sak jag har tänkt på är alla saker som i sig är intressanta, men som ändå innebär en stress när jag inte hinner läsa dem trots att jag vill. Det har varit skönt att ta bort en del så att jag faktiskt hinner läsa det jag har kvar. Jag tror att sociala medier kan vara helt fantastiskt om vi använder det på ett sätt som tillför något i våra liv, men att risken är att vi fastnar i att bara slöscrolla och blir stressade av allt vi inte hinner läsa. Då är det bättre att ha lite högre kvalitet på det vi faktiskt väljer att ha kvar, precis som med annat i livet.

Tess testar - Ben & Jerry's veganska glassar

"Men jag älskar ju choklad och glass, jag hade aldrig kunnat bli vegan". Tänker du så? Tro mig, jag vet hur det är. Jag har tänkt så i många år och i ärlighetens namn är det just de sakerna som har hållit mig kvar i min konsumtion av mejeriprodukter, inte mjölken i sig. Så nu har jag gjort det till mitt uppdrag att testa varje liten del av det veganska utbudet tills jag hittar guldkornen. Jag blev så lycklig när jag såg att 7 Eleven hade Ben & Jerry's veganska glassar att jag köpte en av varje. Så här kommer en liten utvärdering.
 
Min solklara favorit: Peanut butter & cookies. Så underbart god! Jag trodde att chokladglassen skulle vara min favorit men det blev inte så, den gick dock också hem. Över lag var glassen, som är gjord på mandel, bra enligt min smak. Den enda nackdelen var att den var lite mer "isig" än vanlig gräddglass, men jag tror att det delvis är en vanesak. Nu hoppas jag bara på att Ben & Jerry's Sverige snart tar in de övriga veganska smakerna så att det finns mer att välja på.
 
Har ni testat någon av smakerna? Eller kanske till och med alla? Vilken var er favorit?
 
 

Tre steg mot ett enklare liv

Minimalism för mig handlar inte om saker, utan om att frigöra tid och energi för det som faktiskt är viktigt. Har du kommit fram till att du vill leva ett enklare liv, med mer tid för det du verkligen älskar, men är osäker på var du ska börja? Här är tre snabba tips på saker som du kan göra för att komma igång:
 
- Veckohandla och laga storkok
Det kanske känns uttjatat men det sparar så mycket tid, onödig stress och ofta en hel del pengar att planera sina inköp. Då har man alltid något att äta och man slipper springa iväg i panik och köpa toapapper när man egentligen hade tänkt göra något roligare. Storkok behöver inte nödvändigtvis vara lagade portioner varm mat, utan kan lika väl innebära att man gör en stor omgång overnight oats, fruktsallad, smörgåsar eller andra enkla smårätter som går att ha färdiga i kylen. Lägg tid på att handla och laga mat när det känns inspirerande, kreativt och roligt istället.
 
- Prioritera sådant som frigör mer tid i längden
Att ta tag i att göra sig av med onödiga prylar tar tid och energi, och annat hushållsarbete blir många gånger lidande under tiden. Det frigör dock mer tid i längden då det blir enklare att städa och hålla ordning hemma, så det kan vara en idé att prioritera det först även om det tar tid från annat i stunden. Min erfarenhet är även att det tar bort en hel del onödig negativ energi då man slipper se sakerna man tänkte ta tag i varje dag och bli irriterad på dem.
 
- Sluta prenumerera på onödig information
Avfölj sidor på Facebook som du inte aktivt följer, avprenumerera nyhetsbrev som aldrig blir lästa och gå ur kundklubbar hos butiker där du inte handlar. Stäng av notifieringar som stressar dig i onödan. Det är lätt hänt att vi blir så vana vid all information att vi inte tänker på hur mycket det stressar oss. Testa att välja bort det du inte känner ett behov av och känn efter hur det känns. Ett annat plus är även att du inte blir påmind om nya varor och reor när du egentligen inte har tänkt köpa någonting.

Vegansk kost 2018

Det här året är mitt mål att ta bort alla animaliska produkter ur min kost. Vi har ätit upp det vi har haft hemma fram tills nu men i övrigt går det väldigt bra. I och med att jag har haft en hel del stress och ångest kring mat sätter jag hellre ett mål kring det än att säga att det är en regel, men jag hoppas på att kunna hålla det till 100 %.
 
Jag har redan bytt ut en hel del produkter mot veganska alternativ och äter väldigt sällan kött så det är ingen extrem förändring, jag känner dock att jag har hamnat i en comfort zone. Jag tror att jag behöver sätta ett mål för att utmana mig själv att byta ut de animaliska produkter jag fortfarande använder, hitta nya idéer, tanka utanför boxen samt lära mig nya recept och tillagningstekniker. Jag är galet peppad och har redan planer på en massa saker jag vill testa. Jag har även hunnit testa ett gäng veganska produkter som jag inte har smakat innan, utvärderingar kommer upp här inom kort.
 
Vegansk saffransglass/sorbet gjord på sojabönsspad

Enkel storkoksgryta med kokosmjölk och curry

Den här grytan är perfekt att göra mycket av och går enkelt att bara slänga ihop. Grönsakerna går att variera om man har något annat hemma. Ät den med ris eller som den är. Enligt det här receptet blir den ganska mild men det går såklart att krydda den mer om man vill.
 
Det här hade jag i:
Smakneutral rapsolja
1 rödlök
3 - 4 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
2 morötter
1/2 litet vitkålshuvud
2 snackspaprikor
2 burkar kokosmjölk
3 tsk curry
1 tsk torkad koriander
1 tsk paprika
1 buljongtärning
3 dl vatten
Salt och peppar
 
Hacka och fräs rödlök, purjolök och vitlök i olja. Hacka resten av grönsakerna, blanda ner och fräs tillsammans med löken. Tillsätt kryddor och rör runt. Blanda i kokosmjölk, buljongtärning och vatten. Låt koka upp, rör runt och låt sjuda på låg värme tills grönsakerna är mjuka. Salta och peppra efter smak. Klart!
 

Gör det du kan

"Jag skulle aldrig kunna sluta äta kött"
"Jag är ju en person. Vad spelar det för roll vad jag gör?"
"Jag har inte råd att köpa ekologiskt"
"Det känns så omständigt att alltid ta med tygpåsar överallt"
 
Har du hört kommentarerna ovan någon gång? Har du kanske sagt dem själv? Jag tror att vi är många som har kommit till insikt om att vi borde ändra våra konsumtionsvanor för att påverka vår omvärld mindre negativt. Samtidigt kan det upplevas överväldigande, svårt och ibland till och med omöjligt att åstadkomma en förändring.
 
Det är lätt att tänka att det vi som enskilda individer gör inte spelar någon roll. Och visst, det är klart att mer övergripande förändringar kanske har större effekt. Men små saker kan trots det spela stor roll i det stora hela, särskilt när det är saker som upprepas på regelbunden basis. Tar du alltid plastpåsar när du handlar? Om du då handlar tre påsar mat i veckan blir det 156 plastpåsar på ett år. Att byta till tygpåsar bara när du handlar mat kan i så fall få en ganska stor effekt i längden. Om du inte känner att du kan sluta äta kött kanske du kan byta ut en måltid i veckan? Om du inte känner att du har råd att byta ut allt mot ekologisk så kan du kanske börja med några få saker? Du kanske även kan fundera på hur mycket pengar ni lägger på tomma kalorier som godis och alkohol då det i snitt beräknas motsvara ungefär hälften av hushållsbudgeten i svenska hushåll. En del av den pengen hade kanske kunnat läggas på bra råvaror istället?
 
Jag tror tyvärr att många känner att det inte är lönt att göra en förändring om de inte kan gå hela vägen, men jag tror att vi måste ändra den inställningen. När vi inte hade barn åkte jag t.ex. så gott som alltid kollektivt men nu när jag är själv med två barn är det i princip omöjligt av olika skäl. Jag försöker dock tänka medvetet kring mina vanor och min konsumtion. Det viktiga är att vi gör det vi kan utifrån vår livssituation. Det är dels viktigt att vi inser att de val vi gör spelar roll och att små förändringar kan ge stora effekter i längden. Sedan är min upplevelse att de där små förändringarna blir som ringar på vattnet. När man lagar vegetariskt en dag i veckan lär man sig nya recept och får nya idéer som gör att man kan göra det oftare. När man inser att det inte är särskilt omständigt att ta med sig tygpåsar till affären känner man sig inspirerad till att byta ut andra engångsartiklar, osv... Det viktiga är att vi är medvetna om hur det vi gör påverkar vår omgivning och gör så medvetna val vi bara kan i vår situation.

@tesswaltenburg.blogg.se på Instagram

Jag skapade nyss ett officiellt konto på instagram där jag kommer dela tips kring minimalism, vegansk mat, medvetenhet, hållbarhet och annat spännande. Ni får väldigt gärna gå in och följa mig där! Ni hittar mig på @tesswaltenburg.blogg.se
 

Att få mer gjort eller att ha mindre att göra

Frågan är om det finns någon som känner att de är helt närvarande. Det finns så många olika tips, råd, metoder och strategier för att vi ska känna att vi lever här och nu. Många av dem är såklart fantastiskt bra och det är sant att vi behöver en balans mellan tempo och avslappning för att må bra. En sak som dock ofta slår mig är att många jag känner konstant har för mycket att göra. När de då strävar efter att få mer gjort, att effektivisera och vara produktiva, så känner de ändå inte att de når hela vägen fram och blir ännu mer stressade. Att vara närvarande och hitta tid till saker som får dem att må bra blir ännu ett måste.
 
Jag har också varit där. Jag har tryckt in alldeles för mycket i mitt schema och trott att jag bara behövde bli mer effektiv. Till slut njöt jag verkligen inte av någonting. Inte av att vara med vänner. Inte av att syssla med hobbies och intressen. Inte av någonting. När jag till exempel tränade eller var med vänner, saker som i normala fall får mig att må bra, kollade jag konstant på klockan för att det snart var dags att bege sig till nästa aktivitet. Till slut blev jag så otroligt trött på att alltid känna att jag konstant låg ett steg efter och att inga effektiviseringsmetoder tycktes fungera. Jag började istället fundera över vad jag faktiskt ville lägga min tid på. Vilka relationer ger mig någonting? Vilka aktiviteter får mig att må bra? Vilka saker måste jag faktiskt göra och vilka kan jag välja bort? Jag har fortfarande en bra bit kvar på vägen men jag kände att en stor förändring skedde när jag bytte fokus från att fokusera på att få så mycket som möjligt gjort till att istället fokusera på att ha mindre saker att göra.
 
Hur tänker ni? Känner ni igen er?
 

Tvättbara trosskydd och pads från Imse Vimse

Jag har bytt till menskopp för länge sedan och har varit supernöjd med det även efter två förlossningar. Det känns bättre både för min kropp, för plånboken och för miljön. När det kommer till trosskydd har jag dock kört på vanliga engångsvarianter men har försökt välja bättre alternativ, till exempel från NatraCare som bland annat finns att köpa hos Medvetna.se.
 
För ett tag sedan tog jag äntligen tag i att beställa hem tvättbara trosskydd från ImseVimse. Jag beställde två stycken 3-pack och en wetbag som de kan förvaras i inför tvätt. Jag beställde även tvättbara bomullspads i frotté. ImseVimse använder sig av ekologisk bomull och återvunnen polyester, så det är snarare zero waste än plastbantning men jag tycker ändå att det känns som ett väldigt bra alternativ jämfört med vanliga engångsartiklar. Vi har även badkläder från dem till våra barn.
 
 

Saker som förvarar andra saker

En sak som har slagit mig nu när vi har gjort oss av med överflödiga prylar är hur mycket pengar vi har lagt på förvaring. Har ni funderat kring det någon gång? Hur mycket saker köper vi egentligen vars enda syfte är att förvara andra saker? I vårt fall har det handlat om allt från kartonger och plastbackar som har förvarat småsaker till större förvaringsmöbler och hängande förvaring till garderober.
 
När vi har gjort oss av med saker som inte tillför något till våra liv har vi även kunnat göra oss av med förvaringsmöbler som tar onödigt mycket plats i vårt hem. Visst, förvaring behövs i någon mån till det vi faktiskt väljer att behålla, men att tro att förvaring är lösningen när man har för mycket onödiga prylar stämmer sällan. Det har jag lärt mig den hårda vägen. Det är helt galet att inse hur mycket pengar alla onödiga prylar har kostat mig utöver det jag faktiskt har köpt dem för i och med att jag även har köpt massor med förvaring i ett desperat försök att hålla ordning på allt.
 
 
En stor förändring som verkligen syns i vårt hem är att vi har tömt två hela Billy-bokhyllor inklusive överhyllor. Vi har fortfarande en kvar samt en Kallax-hylla med böcker och förvaring för t.ex. laddare och annan elektronik.
 
 
En annan förändring är att vi har rensat ut badrumsartiklar så att vi inte längre behöver ha en rullvagn i badrummet. Det känns väldigt skönt då vårt badrum inte är särskilt stort och vi har både duschkabin och tvättmaskin där inne. Vi har dock ett förvaringsskåp i hallen där vi förvarar badrumsartiklar och extra blöjor. Vi har även haft en rullvagn i barnens rum som vi har gjort oss av med.
 
 
Även i källare och förråd har det blivit skillnad. Saker som vi annars kanske bara hade låtit stå för att de inte är i lägenheten har tagits om hand och väldigt mycket har sorterats ut. Det känns helt galet att se högen med överblivna plastlådor, och det här är inte ens alla! När det kommer till sentimentala saker har vi över lag gjort så att vi har valt ut vissa saker som vi faktiskt vill ha framme i lägenheten så att de glädjer oss i vardagen och så har vi sorterat ut sådant som ändå bara ligger i en låda i källaren. Undantaget är sådant som kan komma till glädje i framtiden eller för barnen, t.ex. min klänning från min 1-årsdag som antagligen kommer passa C när hon fyller år eller plagg som barnens farmor har stickat till dem.
 
 
Det finns så många ytor i vår lägenhet som nu står tomma men som tidigare har täckts med förvaring. Jag hade t.ex. förvaringslådor ovanpå garderoben tidigare. Nu har jag knappt kläder så att jag fyller upp halva garderoben. Det känns så mycket mer harmoniskt i sovrummet när vi "bara" har möbler och inte en massa extra lådor.

Kladdkaka med valnötter och choklad

Den här kladdkakan är en "extra allt"-variant på den klassiska kladdkakan som passar väldigt bra till kaffe. Jag utgick från det här receptet, bytte ut smöret mot olja och gjorde 1,5 sats smet. Sedan hackade jag choklad och valnötter och toppade kakan med innan den åkte in i ugnen. Enkelt och grymt gott!
 
 
Save

Ett nytt kapitel

Det gångna året har varit väldigt omtumlande på många sätt men det har samtidigt varit året då det känns som att vi har börjat landa i tillvaron. Jag hade en väldigt tuff graviditet som påverkade både mig själv och familjen. Det var kaotiskt att bli inlagd i samband med att C skulle födas men till slut kom hon och allt har gått fantastiskt bra sedan dess. Våra barn tillför så mycket glädje till vårt liv varje dag.
 
Det känns som att vi steg för steg kommer till rätta i vårt hem som vi flyttade till i november 2016. Vi har påbörjat vår minimalistiska resa och det känns som att mer och mer energi kommer tillbaka med varje förändring vi gör. Inför 2018 kommer vi att fortsätta med det och byta ut fler och fler plastsaker mot andra alternativ. Jag ser även fram emot att fortsätta med yoga och mer vegansk kost, vilket jag tänkte skriva mer om i ett annat inlägg. Det känns som att jag steg för steg kommer närmre det liv jag faktiskt vill leva, och att jag känner mig trygg i att processen får ta den tid den tar. Det känns alldeles fantastiskt.
 
2017: Tack för allt. 2018: Jag är redo.
 

RSS 2.0