Vår minimalistiska resa - Så har det gått hittills

Minimalism handlar om så mycket mer än bara saker, men vi började med just prylarna i och med att vi hade ett överflöd när vi började. Vi har gått igenom, sorterat ut, skänkt och sålt massor. Vissa saker har fått komma in i vårt hem men då har det varit långsiktiga köp som vi har tänkt på länge och ofta saker som har kunnat ersätta flera andra i sämre kvalitet. Det har främst handlat om kläder där jag har köpt ett gäng genomtänkta plagg efter två graviditeter och köksprylar där vi har bytt ut plast och redskap som inte håller måttet. De saker vi har bytt ut har skänkts bort om de har varit i bra skick eller fått gå till återvinning om de har varit sönder. 
 
I januari sorterade vi bland annat ut två stora sopsäckar med kläder, handdukar och andra textilier. Vi har gått igenom badrumsartiklarna och framförallt jag har bantat ner antalet produkter jag använder drastiskt. Jag har även intresserat mig för no poo (naturlig skönhetsvård) vilket har gjort att jag kan använda några få produkter till flera olika ändamål. I januari fick vi sålt 29 saker via Tradera , en sak via Blocket och några saker via säljgrupper på Facebook. Vi la även ut en hel del saker som inte gick att skänka till välgörenhet som t.ex. matlådor, plantor, kontorsmaterial, pyssel och badrumsartiklar som paket på Bortskänkes-sidor på Facebook.
 
Bland de saker som har fått komma in i vårt hem finns bland annat de här metallklämmorna som vi beställde från Medvetna.se för att ersätta våra plastklämmor. De kommer förhoppningsvis hänga med oss livet ut. 
 
Det minimalistiska tänket går ju såklart att applicera på det mesta i livet och jag känner att det har påverkat mig mycket. Jag har rensat bland kontakter, Facebook-vänner och till och med relationer. Jag väljer mer omsorgsfullt vad jag lägger min tid på och har ett större självförtroende när jag väljer bort det som tar onödigt fokus från saker som faktiskt är viktiga för mig. Tidigare har jag klamrat mig fast vid allt från prylar till personer som inte gör mig gott, men för varje sak jag gör mig av med och som jag sedan inte saknar känns nästa beslutsprocess enklare och mer lättsam. Det handlar inte om att man behöver bryta kontakten med alla som man inte riktigt kommer överens med, men att man inte ska ge mer av sig själv än man kan ge utan att förvänta sig någonting tillbaka. 
 
En annan sak som har hänt är att jag har börjat funderat mycket kring "måsten" och hur jag alltid har väntat med att göra de saker som får mig att må bra tills efter allt annat är gjort. Jag har skapat en massa krav, självklart till stor del utifrån omvärldens förväntningar, som faktiskt inte har varit viktiga. Jag måste till exempel se till att mina barn får mat och kärlek men jag måste inte polera ytorna här hemma tills de skiner. Innan skulle jag alltid ha det perfekt städat för att känna att jag förtjänade att sitta ner och ta det lugnt eller göra något annat för mig själv. Nu jobbar jag på att bit för bit bygga upp en känsla av att jag är värd att må bra oavsett vad jag har åstadkommit och att det faktiskt är helt okej att göra någonting trevligt trots att hemmet är stökigt. Jag gör det som verkligen är viktigt och som inte kan vänta, men inte mer än så. Det är inte lätt att bryta sig loss från mönster och förväntningar men jag tar det steg för steg. 
 
Den minimalistiska livsstilen har gjort mig mer fri på många sätt. Jag känner mig dels friare i känslan av att äga mindre, att enklare veta var saker finns och göra det jag tycker om för att de saker jag faktiskt använder till sådant finns tillgängligt. Vårt hem blir mer och mer anpassat efter det liv vi vill leva istället för att kännas som en förvaringsyta för prylar. Med varje sak som försvinner så får jag en allt tydligare bild av vad jag faktiskt värdesätter och känner mig mer och mer övertygad om att jag klarar av att ta mig dit. Det har även stärkt min självkänsla när jag har släppt prylar som jag trodde definierade mig och insett att mitt värde inte ligger i vad jag äger. Det är verkligen en resa, på många olika sätt. 
 
Den här platsen besöker jag allt oftare nu: Albäcksskogen här i Trelleborg. Det är underbart att promenera där nu när vårsolen har börjat kika fram. 

Det som verkligen betyder något

Under större delen av mitt liv har jag prioriterat de saker som betyder minst för mig. Jag har brytt mig mer om vad andra tycker om mig än om mitt eget välbefinnande och självkänsla. Det är svårt att leva fritt i en värld som berättar för dig att du ska stressa över din karriär, stressa över hur ditt hem ser ut, över saker du äger och olika fel på din kropp som ständigt förändras så att du aldrig riktigt får känna dig nöjd. Vi är ofta så fokuserade på ytan att vi glömmer att vara innerligt snälla mot oss själva och mot andra.

 

Jag försöker långsamt att lära om, på nytt. Här om dagen bröt jag ett mönster. Innan skulle jag förmodligen ha lagt den dagen på städning och saker som behövde fixas. Det jag istället gjorde var att ta mig tid för återhämtning, i ett rekreationsområde nära oss, och strunta i de mindre viktiga sakerna. Det är svårt att försöka göra motstånd mot alla regler som vi förväntas följa. Men jag försöker. Ett steg i taget. För när det kommer till kritan är kärlek för oss själva och världen runt oss vad som verkligen betyder något.

 


Preppa frukostar och mellanmål

Om jag inte har frukostar och mellanmål någorlunda färdiga så orkar jag sällan ordna någonting näringsrikt. Jag brukar därför försöka se till att göra ett gäng portioner åt gången som håller i flera dagar. Jag vill främst ge två tips: Overnight oats och olika spreads. När det gäller overnight oats gör jag ofta en stor sats och lägger upp i portionsburkar, sedan varierar jag med olika toppings som t.ex. bär, frukt, hackade nötter eller jordnötssmör med banan. Till det har jag någon typ av växtmjölk. 
 
Den här veckan gjorde jag även tre olika spreads: En svampspread med solroskärnor, en rödbetshummus och en hummus med soltorkade tomater. De gick också relativt enkelt att göra, framförallt då de två hummussorterna i stort sett innehåller samma ingredienser bortsett från smaksättarna. De går både att använda som spreads till mackor men även som dipp till grönsaker eller som tillbehör till mat. Enkelt, gott och näringsrikt! 
 
 

Tess testar - Oumph! x 3

Jag gillar att laga mat från grunden men jag har ändå passat på att testa olika sorters vegansk "färdigmat". Ett av märkena jag har smakat är Oumph!. De har flera olika sorter och de jag har smakat hittills är Bibim Oumph!, Thyme & Garlic och Pulled Oumph!. Alla var väldigt goda och när de var tillsammans med annat tror jag att man hade kunnat lura även en inbiten köttätare att tro att det var kött. 
 
 
Vi använde Pulled Oumph! för att göra traditionell tacos (inte den svenska varianten). Vi hade bland annat rödkål, avocado, hemmagjord salsa, vegansk majonäs och vegansk ost med chili till. Det blev fantastiskt gott! Vi köpte två påsar till oss två och jag tyckte att det blev lagom. Då fanns det även lite kvar så att jag kunde ta det till lunch dagen efter. 
 
 
Thyme & Garlic påminner mycket om kyckling i både smak och konsistens. När vi lagade det hade vi klyftpotatis, haricot verts, portabello-gratäng och majonäs till. Det satt fint! Här räckte en påse i och med att vi hade så pass mycket till. 
 
 
Sist men inte minst: Bibim Oumph! som vi testade för inte så länge sedan. Den här rätten var den enklaste: Jag slängde ner påsens innehåll i en gjutjärnsgryta med smakneutral rapsolja och fryst wokmix och kokte ris till, sedan toppade jag allt med sesamfrön och sriracha-mayo (som jag tycker är grymt att ha hemma då det passar till mycket). För er som gillar asiatiska smaker kan jag varmt rekommendera den! Här hade vi också bara en påse och drygade ut med annat. 
 
Har ni testat Oumph!? Vilken smak är er favorit?

Tips till den som vill odla i lägenhet

Jag odlade en hel del när jag bodde i en liten genomgående lägenhet i Malmö innan vi hade barn. För den som vill börja lite smått men som inte har extremt mycket tid eller plats tycker jag att örter är en bra sak att börja med. Basilika var fantastiskt enkelt att odla i fönsterkarmen i och med att jag hade mycket ljus och det blev väldigt varmt under sommaren. Jag testade både att fröså och att köpa en planta i affären som jag delade upp och lät växa till sig, båda metoderna gav stor utdelning. Jag frösådde gräslök ett år som kom igen året efter då det är en perenn. 
 
Bland grönsakerna var grönkålen en av mina favoriter då den tog lite plats och gick att skörda flera gånger. Jag tog först de största bladen längst ner, sedan tog jag de blad som från början hade varit små när de hade fått växa till sig. Jag kunde till och med skörda en omgång grönkål till en sallad inför julfirandet. Helt fantastiskt! 
 
En av mina basilikaplantor som blev hur stor som helst. 

Toppa soppan!

"Jag blir inte mätt på soppa" är nog en kommentar de flesta av oss har hört, eller själva yttrat, vid något tillfälle. Och visst, soppa kan vara vattnigt och tråkigt. Men det går faktiskt att göra en soppmiddag som både är mättande och näringsrik. Här är mina bästa tips:
 
- Boosta med mättande ingredienser
Om du gör en soppa som nästan är som en gryta är det lätt att variera och ha i många mättande ingredienser. Det går dock även att göra med en slät soppa. Jag har till exempel i morot i mina tomatsoppor innan jag mixar dem, och har på senare tid börjat ha i sojabönor i allt från potatis- och purjolökssoppa till tomatsoppa för att tillsätta extra protein. Det är även ett bra tips för dem som inte är så förtjusta i konsistensen på hela bönor då man märker av den mindre när soppan är mixad.
 
- Toppa soppan
Det finns så mycket gott och matigt som kan serveras ovanpå en slät soppa för att tillsätta näring och förhöja både smak och utseende. När jag gjorde butternutsoppa tog jag till vara på fröna, rostade dem och hade till soppan vid servering. Groddar och skott ger extra krisp, färg och näring. Även andra rostade nötter frön och till och med kikärtor kan användas för att förhöja en enkel soppmiddag. Majonäs, creme fraiche eller någon annan kräm är också väldigt trevligt.
 
- Servera soppan med tillbehör.
Att äta ett stort gäng knäckemackor till en soppa som inte mättar känns kanske uttjatat. Men även tillbehör till soppan kan göras roligare utan alltför stor ansträngning. Ett förslag är att baka eget fröknäcke som håller länge och som även går att ha till annat, Portionen under tian har ett recept här som jag ofta använder. Om du bakar färskt bröd kan du skiva, frysa in och plocka fram och rosta efter behov så att det inte blir torrt och tråkigt. Eller så kan du kanske testa att göra något helt nytt och servera soppan med rostade rotfruktsstavar eller något annat spännande?
 
Jag älskar soppor, särskilt under den kallare delen av året, och tror varken att det behöver vara tråkigt eller näringslöst. Har ni några andra grymma tips på hur man gör soppan till en vardagslyxig favorit? Dela gärna med er!
 
Foto: Nils Sjöholm

Kom igång med din kapselgarderob

Måste jag gilla gråskala och ton i ton för att kunna skapa en minimalistisk garderob? Absolut inte. Det kanske blir enklare på ett sätt, men du kan absolut bygga upp en användbar kapselgarderob även om du gillar färg och mönster. Det viktiga är att komma fram till vad du faktiskt gillar och använder, oavsett vad det är, och basera vilka plagg du äger på det.
 
Här är mina tips för att komma igång:
 
- Gå igenom dina plagg och välj ut de plagg du verkligen älskar och använder. Har de några gemensamma nämnare? Finns det några färger, material, märken, modeller eller liknande som du trivs bäst i? Även om du inte gillar gråskala så kan du antagligen hitta några röda trådar som gör det lättare att skapa en garderob där många plagg passa ihop. Det är inte helt lätt att tänka bort mode och trender men genom att fundera på vilka plagg som används flitigast så kan du antagligen komma fram till vilken stil som passar dig och ditt liv.
 
- Skriv upp vad du har och vad du skulle vilja komplettera med men köp inga nya plagg direkt. Fundera lite på det och ta den tid som krävs för att hitta de där plaggen som är perfekta för just dig. Köp inget plagg du tvekar över utan vänta tills du hittar helt rätt. Tänk igenom i förväg vilka plagg du kan kombinera det med som redan finns i din garderob för att göra det enklare att klä sig för varje tillfälle.
 
- Satsa på kvalitet, både när det gäller material och användbarhet. Välj kläder som håller både stilmässigt och ur ett hållbarhetsperspektiv. Välj gärna kläder som går att både klä upp och klä ner för olika tillfällen. Försök att hitta så många kombinationer som möjligt med de plagg du redan äger och överväg att göra dig av med plagg som bara går att använda vid väldigt specifika tillfällen. Jag tänker även så när det gäller säsong. Jag sparar hellre plagg som går att använda större delen av året om man kör lager på lager istället för att ha en separat garderob för varje årstid.
 
Det här är en av mina absoluta favoritklänningar. Den går att använda till mycket och är väldigt bekväm. Jag fyndade den på Tradera för inte så länge sedan. Fotograf: Mathilda Ahlberg.

Ett rikare liv

Att leva mer minimalistiskt går väldigt väl ihop med min ambition att prioritera om hur jag spenderar mina pengar. Många frågar sig nog om det är möjligt att spara och leva samtidigt. Jag tror absolut att det går förutsatt att man har pengar över efter sina stående utgifter. Det som är kvar är trots allt pengar som man kan prioritera att spendera på det som är viktigt i ens liv.
 
Att vara minimalist för mig handlar inte om att äga ett visst antal saker eller att aldrig köpa någonting. Det handlar om att ta reda på vad som är viktigt i just ditt liv och ta bort saker som inte tillför någonting till det. Att göra den prioriteringen gäller även pengar. Vad vill du faktiskt lägga din pengar på och vad har du fått för dig att du måste köpa trots att det egentligen inte är viktigt? Vilka saker och aktiviteter tillför verkligen något till ditt liv och vilka kan du vara utan? Hur ser ditt liv ut här och nu och vad behöver du för att det ska fungera så bra som möjligt?
 
För ett par år sedan åt jag till exempel lunch ute i princip varannan dag hela tiden. Jag la flera tusen i månaden på mat för att jag tänkte att jag skulle unna mig, men jag njöt inte särskilt mycket av det. När jag jobbade nu, innan jag gick på föräldraledighet, tog jag med mig lunchlåda nästan varje dag men åt ute när jag träffade en vän eller gjorde det som en trevlig grej och då njöt jag mycket mer av det. Jag sparar hellre pengarna till ett besök på en bra restaurang lite då och då än att köpa en latte var och varannan dag. Tidigare hade jag ingenting emot att jobba lite mer men nu drar jag hellre ner på utgifter och har mer tid över då det är det jag känner är en bristvara i nuläget. Livet förändras och jag försöker se till att mina prylar och utgifter är anpassade efter situationen jag befinner mig i just nu.
 
Jag tror ofta att vi bygger upp en bild av att sparande är tråkigt och innebär en minskad livskvalitet medan nya prylar och shopping kopplas till någonting roligt och njutbart. Jag har insett att för mig är det ofta tvärt om. Det innebär dock inte att jag inte konsumerar, bara att jag gör det på ett medvetet sätt där jag väljer vad jag lägger mina pengar på. På så sätt kan jag både leva nu, utan att känna att jag kompromissar, och verkligen njuta av de saker jag spenderar pengar på samtidigt som jag sparar till saker jag vill göra i framtiden. Det gör mitt liv rikare, både idag och imorgon.

Ett spartips och en utmaning

Säljer du av saker du inte längre använder? Eller har du sorterat ut saker men drar dig för att ta tag i att lägga upp sakerna? Då har jag ett tips till dig. Vi har sålt en hel del prylar via Tradera de senaste månaderna, men har inte riktigt gjort någonting för att mäta summorna. Nu har jag dock dragit igång en utmaning: Vi ska sätta in alla pengar för saker vi har sålt på Tradera och andra ställen på ett separat sparkonto. Vi började för cirka en vecka sedan och det ligger redan på 1135 kronor. Det ska bli väldigt spännande att se hur mycket det blir i slutändan och vad vi kan göra för pengarna istället för att ha saker liggandes som vi inte längre behöver.
 
Så vad har vi sålt då? Jag la upp några små dekorativa skrin som jag i och för sig tycker är väldigt vackra men som innebär en hel del extra arbete vid städning och som jag därför känner bidrar till den vardagliga stressen. Jag gjorde även ett ryck och sorterade ut barnkläder, varav jag har fått sålt en hel del. Innan vi började med utmaningen har jag lagt upp allt från kläder till stickers och tyger, smycken och glas. Till och med en epilator. Det mesta går att sälja på Tradera så länge det är någorlunda sökbart och inte kostar alltför mycket att skicka i relation till varans värde. I januari fick vi sålt hela 29 saker bara via dem.
 
Jag tänkte köra på med utmaningen i en månad, och berätta då hur det har gått, för att peppa mig själv att lägga ut ännu fler saker. Berätta gärna om ni gör samma sak. Tips! Lägg ut annonserna så att de slutar på en söndag. Då brukar det vara många som är inne och budar. Lycka till!
 
Några av de många saker vi har sålt via Tradera den senaste tiden.

Tess testar - Vegansk choklad från iChoc

Choklad är en av mina stora svagheter och en av de saker jag kände skulle bli svårast att ge upp när jag började äta vegetabiliskt. Nu har jag gett mig tusan på att testa så gott som alla veganska sorter som finns på marknaden och först ut är chokladkakor från märket iChoc. Jag beställde hem sex olika sorter för ett tag sedan och nu har jag provat alla.
 
Mjölkchokladen smakar mer eller mindre som "vanlig" mjölkchoklad och jag tyckte att den var väldigt god. Mina favoriter bland de smaksatta var White Vanilla och Almond Orange, som påminde mycket om romerska bågar. Super Nut liknade Marabous helnöt i smaken. White Nougat Crisp var väldigt söt och smakade som nötcreme, den kan nog vara väldigt god till kaffe dock. Choco Cookie var också söt men god. Alla chokladkakorna var över lag väldigt goda och funkar absolut bra för att ersätta "vanlig" choklad. De finns till exempel att köpa hos Bodystore där jag beställde dem.
 
Har ni testat någon av sorterna? Vilken var er favorit?
 

Vad är viktigt för dig?

Föreställ dig att du har en dag utan måsten. En dag då du kan göra precis det du vill, det som ger dig glädje och det som är viktigt för dig. Vad hade du gjort av den dagen?
 
Det är så mycket mer som är möjligt än vi faktiskt tror. Vi är så uppe i alla "måsten" att vi missar det som faktiskt är viktigt. Istället för att gå till botten med problemet köper vi snabba lösningar som ska hjälpa oss att strukturera upp vår tid, vårt liv och våra saker.
 
Jag tror att mål och drömmar är en viktig del av livet. Men det finns också en risk att vi är så fokuserade på framtiden att vi glömmer att leva i nuet, och då når vi istället aldrig riktigt dit vi vill. Det är en hårfin gräns mellan att inspirera sig själv med drömmar och att förlora sig själv i en bild av vad man behöver för att ens liv ska vara värdefullt.
 
Vad kan du göra här och nu för att hitta glädje, mening och inspiration? Vilka saker i ditt liv distraherar dig från det och vilka av dessa saker kan du faktiskt välja bort? Det är läskigt att ifrågasätta gamla vanor men det är också i den rädslan vi har möjlighet att utvecklas som människor.
 
 

Laga det du redan har istället för att köpa nytt

Ett sätt att spara in på tid, pengar och jordens resurser är genom att laga det vi redan har. Många saker går att laga men i och med att vi är så vana vid att köpa nytt så tror jag inte alltid att vi tänker efter innan vi slänger bort och går och handlar. Jag har ofta lagat kläder, t.ex. leggings som har spruckit, istället för att köpa nya. Där är även Repamera, som jag har tipsat om tidigare, en väldigt bra tjänst för den som inte kan, orkar eller hinner laga plagg på egen hand.
 
En sak som lätt går sönder hemma hos oss är barnens böcker och leksaker. I och med att det slits så mycket på det känns det dumt att köpa nytt och det gör ofta ingenting om sakerna har små skavanker. För ett tag sedan limmade jag en kartongkloss till vår äldstas set med klossar och tejpade en bok som hade gått sönder. Nu kan de förhoppningsvis komma till glädje ett tag till.
 
 

Vegetabliskt i kaffet och på mackan

Jag vill tipsa om två basvaror som i min mening funkar fint som ersättare till mjölkprodukter. Båda finns att köpa på vårt Willys, så jag tror att de finns i de flesta vanliga matbutiker. Ibland står iKaffe i kyldisken bland mjölkfria alternativ istället för med de andra havredryckerna som oftast står bland skafferivaror. Den har dock varit slut många gånger när vi har handlat den senaste tiden, vad jag har förstått har det varit på grund av att de bygger om sin fabrik så det ändras förhoppningsvis snart.
 
 
Jag har använt Oatlys iKaffe långt innan jag gick över till att äta veganskt. Den funkar jättebra både i vanligt bryggkaffe och att skumma för den som vill göra det. Jag körde den i skummaren i vår Nespresso-maskin när vi fortfarande hade kvar den. Den brukar kosta cirka 18 - 19 kronor i vanliga matbutiker.
 
Naturlis bredbara är en ny produkt för mig. Jag testade den när jag nyligen hade börjat äta vegetabiliskt efter att ha läst många som tyckte att det var det godaste alternativet till smör. Jag tycker att det är supergott och gillar även att det inte innehåller palmolja. Om jag inte minns fel kostar förpackninger runt 23 kronor.
 
 
Har ni några andra favoriter när det kommer till vegetabiliska basvaror? Kom gärna med tips i kommentarsfältet!

RSS 2.0