Dra ner på dina matkostnader

Vissa stående utgifter kan vara svåra att påverka. Matkostnaderna brukar dock vara bland de enklare. Det är lätt att de skenar iväg men med lite tips och tricks kan man faktiskt komma långt. Här är några saker som kan vara värda att satsa på om du vill spara in på dina matinköp:
 
- Planera dina inköp
Skriv inköpslistor och håll dig till dem. Om du har koll på vad du faktiskt köper försvinner pengarna inte lika lätt iväg på små onödiga köp som blir stora summor i slutändan. Veckohandlingar gör det lättare att se över hur mycket som faktiskt går till mat varje månad. Planera olika rätter och se till att det som handlas används upp så att matpengar inte försvinner iväg i form av matsvinn.
 
- Gör storkok
Laga många portioner på en gång. Dels innebär det att du alltid har någonting redo, vilket minskar risken att du impulsköper hämtmat för att du inte orkar fixa något, och dels är chansen större att du tar till vara på det du har handlat innan det blir dåligt och får slängas. Det finns mycket pengar att spara genom att ta med matlådor till jobbet, vilket du kan läsa mer om här.
 
- Ät mer vegetariskt
Om du vill laga billig men näringsrik mat är vegetariska alternativ ofta en bra idé. Har du inte så bra koll på roliga rätter utan kött? Kolla in bloggen och Faceboook-sidan "Portionen under tian" där Hanna som är dietist delar med sig av många inspirerande, hälsosamma och billiga recept. Hon har även grymma 300-kronors veckor för den som vill ha en färdig planering till sin inköpslista.
 
Linsgryta - Ett billigt, enkelt och gott alternativ som passar bra att göra storkok och matlådor av.

Chiapudding med frystorkade granatäpplekärnor och hackade cashewnötter

Det här är inte bara vackert, utan även väldigt enkelt och gott. Gör en sats chiapudding med vaniljpulver, ha redo i kylen och ta fram till frukost eller när du är sugen på ett mellanmål (eller en väldigt sen lunch som i mitt fall). Toppa med frystorkade granatäpplekärnor och hackade cashewnötter. Klart!
 

Hur ser din målbild ut?

För mig handlar minimalism inte om att rensa ut saker, utan om att komma närmre det liv jag vill leva genom att ta bort saker som tar energi och fokus från just det. Jag tror att man har mycket att vinna på att ta fram en målbild innan man sätter igång och rensar ut saker. Det tar ofta otroligt mycket mer tid och energi än man tror att gå igenom sina ägodelar, och om man vet varför man började är det enklare att hålla motivationen uppe.
 
Hur vill du att ditt liv ska se ut? Vad vill du lägga din tid, din energi och dina pengar på? Om du har svaret på de frågorna klart för dig blir det enklare att göra dig av med saker som inte tillför någonting i ditt liv. Behåll saker som bidrar till din målbild och hjälper dig att leva det liv du vill leva, som gör ditt liv enklare och som inspirerar dig. Gör dig av med saker som stressar dig och som tar tid och energi från det som faktiskt är viktigt.
 
Jag tror till exempel att de flesta bryr sig mer om sina relationer än om sina prylar. Ändå är vi otroligt många som lägger väldigt mycket tid på att städa och fixa på grund av att vi har för mycket saker. Tid som vi faktiskt hade kunnat lägga på dem vi bryr oss om. Det tar tid att rensa ut men om vi gör det ordentligt, och ändrar våra konsumtionsmönster så att vi inte samlar på oss onödiga prylar igen, har vi mycket tid att vinna som vi kan lägga på det som faktiskt spelar roll i våra liv.
 
En bild från när vi gjorde en utflykt till skogen för att plocka ramslök (som det fanns gott om). Mer tid med familjen, och fler upplevelser tillsammans, är en av de saker jag strävar efter.
Save
Save

Mellanmålstips för gravida, småbarnsföräldrar och andra som har ont om tid

När jag var gravid behövde jag all energi jag kunde få i och med att jag mådde väldigt dåligt. Jag försökte hela tiden hitta på bra, näringsrika mellanmål som var enkla att förbereda och de är toppen även nu när jag är föräldraledig om jag har ont om tid. Här är några tips:
 
Overnight oats
En favorit både till frukost och mellanmål här hemma. Det går både snabbt att förbereda och passar perfekt för att göra flera portioner att ha i kylen. Jag gör det oftast på lika mycket mandelmjölk som havregryn och lite vaniljpulver. Det går att variera i all oändlighet med olika toppingar och även med olika ingredienser. Jag har till exempel gjort den på mandelmjölk med chokladsmak, som med fördel kan toppas med hallon, och har tillsatt chiafrön vid ett annat tillfälle.
 
Overnight oats toppat med mango, kokoschips och en skvätt kokos- och mandelmjölk.
 
Smoothies
Jag gillar både fruktiga och krämiga varianter och försöker alltid ha frusna bär och mandelmjölk hemma så att jag snabbt kan slänga ihop en smoothie när jag behöver en extra boost. När jag använder syrliga frukter och bär brukar jag söta med lite honung. Mitt tips är att göra en hel kanna att ha i kylen så att man slipper extra jobb.
 
Smoothie på banan, jordnötssmör, mandelmjölk, kakao och vaniljpulver. Inte särskilt vacker men grymt god!
 
Keso med frukt
Även det här går snabbt att slänga ihop när man har ont om tid. Keso håller sig dessutom länge i kylen om förpackningen är oöppnad så man kan köpa hem mycket på en gång. Mina favoriter att toppa med är antingen tropiska frukter, som till exempel ananas och passionsfrukt, eller äpple med kanel eller kardemumma.
 
Keso med äpple och kardemumma
 
Fruktsallad på ananas, passionsfrukt och jordgubbar med keso.
 
Chiapudding
Blanda cirka 3 matskedar chiafrön med 2 deciliter mandelmjölk, eller annan mjölk, och lite vaniljpulver. Den blir bäst om den får stå i kylen i ett par timmar. Variera med olika toppingar efter smak. Ett tips är att göra snabb "sylt" genom att tina frusna hallon eller jordgubbar, mosa och blanda ihop med honung.
 
Fyra portioner chiapudding med mango och kokosflingor redo att ställas in i kylen för att tas fram vid behov.
 
Utöver det har jag nästan alltid raw bars och en stor flaska Froosh-smoothie hemma. Har ni några bra tips som jag har missat? Dela gärna med er i kommentarsfältet!
Save
Save

Få återbäring på dina köp online

Det bästa sättet att spara pengar är såklart att kapa sina utgifter. Men när det kommer till saker man faktiskt behöver vill jag tipsa om två sidor: Bonusway och Refunder. Båda sajterna samlar olika nätbutiker och ger återbäring på de köp som görs i butikerna via deras länkar. Jag har till exempel använt Bonusways länk till Lekmer när jag skulle köpa en bilbarnstol till min son och fick 100 kronors återbäring när jag handlade hos Mat.se första gången. Det kan alltså vara fantastiskt bra om man shoppar smart.
 
Om du blir medlem hos Refunder via den här länken får vi båda 50 kronor i bonus när du har handlat för 100 kronor och hos Bonusway får du 100 kronor i välkomstbonus när du gör ditt första köp om du blir medlem via den här länken.
 
Några populära butiker hos Refunder

Att göra sig av med utsorterade saker

När jag väl hade kommit igång med att sortera ut så insåg jag snabbt hur absurt mycket saker som samlades i de utsorterade högarna. I och med att jag är intresserad av minimalism för att hitta mer tid för värdefulla aktiviteter och minska stressen i vardagen så har jag ansträngt mig för att det inte ska bli för mycket negativa känslor kopplade till utsorteringen. När jag sedan har stått och ska göra mig av med de utsorterade sakerna har jag försökt använda olika sätt som passar bra beroende på vilka saker det handlar om. Såhär har jag tänkt:
 
Tradera
Tradera är en av mina favoriter när det gäller att få saker sålda. Här säljer jag främst mindre saker som jag vet att jag antagligen kan få en del för. Lägger jag ut mycket på en gång så kan jag även lägga upp lite billigare saker i och med att jag ändå ska gå iväg till posten med andra paket samtidigt. En av sakerna jag gillar med Tradera är att man bara betalar för det man faktiskt får sålt.
 
Säljes- och bortskänkes-sidor på Facebook
Jag har bara bott i städer så det här tipset kanske inte passar så bra för dem som bor på landet, men sidor på Facebook är också ett bra alternativ. På bortskänkes-sidor lägger jag ofta upp saker som är så pass lite värda att det är mer värdefullt att faktiskt slippa köra iväg med dem. Jag har till och med blivit av med en gammal soffa på så sätt när jag bodde på fjärde våningen utan hiss. Sälj-sidor brukar jag främst använda för möbler innan jag lägger upp dem på Blocket i och med att de tar betalt oavsett om man får sakerna sålda eller ej.
 
Loppis och välgörenhet
Vi har lämnat saker på återvinningscentralen när vi både har haft saker som ska slängas och skänkas. Det brukar finnas containrar där både för möbler och mjuka saker. För den som inte har bil och har sorterat ut mycket är mitt tips att höra med loppisar som hämtar upp saker gratis.
 
Textilåtervinning
Vi har lämnat in kläder och andra textilier som inte går att skänka till välgörenhet på H&M, KappAhl och Hemtex för återvinning.
 
En av många högar med utsorterade saker...
 
Det jag har upplevt har varit viktigast när jag har gjort mig av med saker är att inte hänga upp mig för mycket på hur mycket jag har spenderat på dem. Jag har snarare sett det som ett sätt att lära mig att inte lägga onödiga pengar på saker jag inte har användning för i framtiden. Det är självklart olika hur mycket tid man har, men i mitt fall är det just tiden jag vill ha mer av och då skänker jag hellre bort sakerna till någon annan som kan ha mer glädje av dem än att stressa över att få allt sålt till "rätt" pris.
 
Hur har ni andra som har sorterat ut tänkt? Har ni några ytterligare tips som jag har missat?
Save

35 + 1

Jag gick över tiden en vecka med mitt första barn och hade räknat med att göra det den här gången också för att vara mentalt förberedd. Ni kan tänka er hur chockad jag blev när mitt vatten gick cirka sex veckor för tidigt den här gången. Jag var inlagd på sjukhuset i tio dagar innan jag blev igångsatt och tidigt på morgonen den 15e augusti föddes vår dotter som egentligen var beräknad till den 17e september. Det var tufft att vara inlagd och vara borta från familjen men allt har gått väldigt bra i övrigt. Det känns galet att jag redan har varit tvåbarnsmamma i fyra veckor. Ibland blir saker väldigt bra även när det inte blir som man har tänkt sig.
 
Save
Save
Save

RSS 2.0