Jag längtar tillbaka...

... till New York. Min pappa har bott där i många år och jag var ofta där och hälsade på innan jag fick barn. Det är en speciell känsla att resa tillbaka till en plats vid flera tillfällen. Det känns som hemma på ett sätt samtidigt som det finns nya saker att utforska varje gång. Det blir extra speciellt med en plats som NYC där det alltid finns nya människor att lära känna, nya saker som händer och nya ställen som öppnas. Det är så många världar inkapslade i en enda plats att man aldrig riktigt kan känna sig "färdig". Hur många gånger jag än har varit där längtar jag ändå alltid tillbaka. Jag hoppas att det inte dröjer allt för länge innan vi kan åka dit igen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Fantastiska godbitar från Chocolatte

På Malmö Saluhall finns många guldkorn, bland annat den lilla chokladbutiken Chocolatte som har sin tillverkning i Helsingborg. Jag köpte med mig några praliner hem sist vi var där och provade dem häromdagen. Min favorit smakmässigt var även den jag tyckte var vackrast: Den guldskimrande fylld med kolacréme med brynt smör. Den var magiskt god och riktigt smälte i munnen...
 
 
 
 
Ni kan även spana in deras Facebook-sida för uppdateringar.

A trip down memory lane...

Det har inte blivit särskilt många fotograferingar den senaste tiden (av uppenbara skäl). Jag hoppas dock på att kunna stå framför kameran lite då och då igen någon gång framöver, men var sak har sin tid och just nu njuter jag bara av bebisbubblan. Jag sitter dock och går igenom mina foton just nu och det är roligt att se alla fotograferingar jag har gjort hittills. Det har ju blivit en del genom åren. Här är några favoriter:
 
 
Det känns helt galet att det är över sex år sedan den här bilden togs av Beatrice Bolmgren en regnig sommardag i Helsingborg. Jag älskar färgerna och rosorna i bakgrunden.
 
 
Kan ni tänka er att det är samma fotograf som har tagit den här bilden som bilden ovan? Beatrice är grym på romantiskt vackra bilder, men en kall dag i januari 2011 togs bland annat det här fotot som jag också är väldigt nöjd med.
 
 
Från en väldigt rå och edgy bild till en mycket mer ljuv och romantisk... Det här porträttet togs av Simon Penrowe i april 2012.
 
 
Jepp, allt det där är mitt egna hår. Men färgen är vääääldigt onaturlig. Den här bilden, tagen av Isabell N Wedin, påminner mig om vita drottningen i Alice i Underlandet, även om det inte var tänkt så från början. Hanna Andersson sminkade och Lina Hjalmarsson stod för hårstyling. 
 
 
I maj 2013 togs den här bilden av grymt duktiga Freddy Billqvist. Jag tycker att det blev väldigt coolt med wet look till svartvita bilder.
 
 
I november 2013 plåtades jag av Marcus Löfdahl på stranden i Haväng och Alexandra Larsson stod för sminket. Det var fruktansvärt kallt men bilderna blev magiska.
 
 
I februari 2014 då jag var rödhårig plåtades jag av Felicia Püschl i grymma underkläder från La Leia. Resultatet blev edgy, kaxigt och grymt snyggt.
 
 
I maj 2015 plåtade Felicia Püshl mig ännu en gång. Den här gången höll vi till i Pildammsparken i Malmö och bilden ovan var en del av resultatet. Lite mystiskt och mörkt men ändå mjukt och vackert.
 
Har ni någon/några favoriter?
Save

När begäret äntligen släpper

Såg ni mitt föregående inlägg angående triggers som får oss att konsumera saker vi egentligen inte vill ha eller behöver? Jag var med om en spännande sak som har med det att göra häromdagen. En av mina triggers har länge varit promenader på stan som resulterar i spontanshopping. Och visst, man kan låta bli att gå på stan. Men att hålla sig inne och inte kunna röra sig i vissa miljöer känns nog inte som en hållbar lösning för de flesta.
 
Till en början valde jag dock att låta bli triggande miljöer i största möjliga mån. Jag gick istället igenom det jag hade hemma och försökte komma fram till vilka jag saker jag faktiskt verkligen tycker om och har nytta av. Jag har sorterat ut mängder och de saker jag verkligen kände att jag ville komplettera med skrev jag upp i en lista. Tanken var att köpa just precis det jag ville ha i bra kvalitet som håller länge istället för att köpa ett gäng saker som inte känns helt 100 % men som ger tillfredställelse för stunden.
 
Häromdagen gick vi förbi ett helt gäng olika butiker, bland annat en av mina favoriter: Indiska. De hade halva reapriset och i normala fall hade jag antagligen gått in och köpt ett gäng plagg. Men nu kände jag inget behov av det. Det kändes verkligen helt fantastiskt att kunna gå förbi helt självmant, utan att jag kände att jag tvingade mig själv till det. För mig var det ett väldigt stort framsteg och ett bevis på att minimalism inte bara handlar om antalet saker man äger utan att välja enkelhet och medvetenhet i vardagen.

Ett besök på Olof Viktors i Glemminge

En bit utanför Ystad ligger ett av mina absoluta favoritcaféer: Olof Viktors i Glemminge. Vi åker dit då och då och det är alltid lika mysigt, oavsett årstid. Vid tiotiden idag begav vi oss hemifrån för att åka dit och träffa vänner. Det är en bit att köra för oss som bor i Trelleborg men det är en ganska lagom utflykt förutsatt att man har tid på sig. Vägen längst med kusten är dessutom väldigt mysig.
 
 
 
Jag åt en kräftmacka till lunch och vi beställde flera olika bakverk. Deras lime-sandwich med maräng var magiskt god, fars dag-bakelsen var klassisk och välgjord, gräddbullen med nötter och kola var spännande och chokladkolarutan gick hem hos både mig och A. Det är verkligen ett lyxproblem att det är så svårt att välja bland deras godsaker...
 
 
 
 
Vi passade på att köpa med oss ett gäng läckerheter från gårdsbutiken innan vi begav oss hemåt. Det blev mest ostar från Vilhelmsdal för vår del men även lakrits, choklad och Olofs Viktors egen äppleglögg som jag är väldigt nyfiken på att smaka. På vägen stannade vi till och promenerade i naturen i närheten, det var verkligen skönt med lite frisk luft innan vi skulle sitta i bilen en längre stund.
 
Save
Save

Praliner från Österlen Chokladfabrik

De här fantastiska godbitarna (och några till) fick följa med mig hem från Österlen Chokladfabrik när vi var där senast. Smakerna ni ser nedan är lavendel, havtorn och getost. Nu när det tydligen är chokladens dag, lägligt nog, ska de avnjutas tillsammans med en kopp kaffe.
 
 
 
 
Har ni varit på Österlen Chokladfabrik? Om ni inte har det kan jag varmt rekommendera ett besök. För er som inte har vägarna förbi Skåne finns olika läckerheter att beställa i deras webbshop.

Du har mitt hjärta i din hand

Tänk att en så liten människa kan ta upp så mycket plats i ens hjärta. De har verkligen tagit mig med storm, mina älskade barn. Allt har gått så fort men det känns samtidigt som att de alltid har funnits här.
 
Det är så läskigt och underbart på samma gång att älska någon så att det nästan gör ont. Ändå hade jag inte velat ha det på något annat sätt.
 
Save
Save

Vilka är dina triggers?

Om du vill ändra dina konsumtionsmönster, för att till exempel spara pengar eller leva mer minimalistiskt, kan det vara en bra idé att fundera över vilka dina triggers är. En trigger är i det här sammanhanget någonting som får dig att vilja ha saker du egentligen inte behöver eller kanske till och med inte tycker om. Finns det faktorer i ditt liv som får dig att känna att din inredning inte duger? Att du måste ha nya kläder för att följa säsongens trender? Att du måste ha den där nya prylen som verkar vara en riktigt dröm jämfört med den du har nu?
 
Vissa triggers inte att undvika. Reklam finns överallt och, face it, en stor del av den går ut på att få oss att konsumera. Vissa triggers vill man kanske inte undvika för alltid. Har man till exempel vänner som alltid köper nya prylar och som drar med en i sitt köpsug vill man antagligen inte säga upp vänskapen på grund av att man vill ändra gamla vanor. Men det kan vara klokt att reflektera över vad som får en att göra köp som man sedan ångrar och försöka dra ner på sådana faktorer i sitt liv. Om man inte vill undvika dem för alltid så kanske man kan undvika dem ett tag tills man själv har funderat över sina konsumtionsvanor och hur man vill leva sitt liv.
 
För er som har webbshoppar som triggers läste jag ett tips: Lägg det du vill handla i webbshoppen men köp inte sakerna utan för över motsvarande summa till ett sparkonto. Jag tycker att det är ett suveränt tips men kan tyvärr inte ge cred då jag inte minns var jag läste det. Tipsa gärna om du vet!
 
Vilka är dina triggers?

Dekoration och funktion

Jag har kommit till många olika insikter sedan vi började vår resa mot en mer minimalistisk livsstil. En av dem är att jag föredrar ting som både är vackra och fyller en funktion. De flesta saker som bara har funnits i vårt hem som prydnad har blivit utsorterade. En stor anledning till det är att om vi ska ha en uppsättning med prylar som är funktionella och en annan med saker som är dekorativa så innebär det fler prylar över lag, vilket vi vill undvika. Här är två saker som har fått stanna främst för att de är vackra men även för att de används i vårt dagliga liv:
 
 
Skålar från Iittalas samarbete med Marimekko. De står i vår Kallax-hylla i vardagsrummet som dekoration men används även som godisskålar på kalas och liknande.
 
 
En rund bordslampa från IKEA. Även denna är främst dekorativ med sitt grå glas och mysiga belysning men fyller även en funktion i vårt hem.
 
Jag har sett vissa som har gått ännu längre och till exempel renoverat köksluckor för att göra dem dekorativa istället för att ha vackra ting framme på köksbänken. Tanken lockar mig men det är inget jag känner är aktuellt för oss just nu. Hur tänker ni kring prydnadssaker?

Saker jag fyndar till barnen på rean

Först och främst vill jag säga: Allt är billigast om man inte köper det. Men med det sagt så finns det ändå vissa saker som måste köpas, och de köpen kan göras mer eller mindre smart. Vi köper mycket begagnat men en del saker föredrar jag att köpa nya, och då handlar jag gärna på rean för att spara pengar. Här är några av dem:
 
- Bilbarnstolar
Här vill jag köpa nytt i och med att bilbarnstolar har en livslängd av säkerhetsskäl. Vi har köpt båda våra bilbarnstolar på rean hos Lekmer. Den sista var redan nedsatt med 40 % och jag hade en kod som gav ytterligare 15 %. Jag gick dessutom in via Bonusway vilket gav mig 5 % återbäring på mitt köp. Jag sparade alltså stora summor jämfört med om jag hade köpt den till ordinarie pris.
 
- Regnkläder och ytterkläder
Det går såklart att hitta begagnat även här, men i och med att vi har mer än ett barn så kommer det vi köper att slitas på. Jag satsar på kvalitetsmärken som Didrikssons och köper nästa storlek när de är på rea.
 
- Skor från Kavat
Min upplevelse är att andrahandsvärdet på Kavats skor är väldigt bra förutsatt att man säljer under rätt säsong och de vi har haft hittills har verkligen varit tåliga. Jag köpte några par i större storlekar när de var nedsatta med 50 % som kommer att användas flitigt, antagligen av båda barnen, och säljas vidare om de har mer att ge.
 
 
Mitt tips generellt är att ha god framförhållning. Jag köpte till exempel nästa bilbarnstol till C redan nu, när hon inte ens är tre månader och kan ha den andra ett bra tag till, och regnkläder till A när de såldes ut för flera månader sedan. Om man inte planerar är risken att man får köpa något dyrt för att man behöver det akut.

Ny hårfärg och kaffe i mängder

Hörde jag höst? Min favoritårstid gjorde intåg och min kärlek för att färga håret dök plötsligt upp igen efter ca tre års frånvaro. Det blev inget supervågat utan en nyans som ligger sådär härligt lagom nära min egna att det inte blir en ful utväxt, bara lite mörkare och lite varmare. Det går ganska snabbt att konstatera att glädjen över en häftig förändring hade gått över snabbt nu när jag inte har tid eller ork att underhålla det.
 
Allt går verkligen i full fart och nu är det plötsligt november månad. Barnen växer så det knakar och utvecklas hela tiden och jag gör mitt bästa för att bara hänga med. Utöver det försöker jag planera och fixa inför dopet för C som äger rum den 26e. Det är tur att kaffe finns. Och att vi har fantastiska vänner och familjemedlemmar som hjälper till.
 
 
 
Save

RSS 2.0